Bildiğimiz “çalışma” kavramı Covid-19 ile beraber sonsuza kadar değişti. Şimdi ise şirketler için bu yeni çalışma hayatına uygun stratejiler belirleme zamanı!
Pandemi sonrası aşılanma sürecinin başlaması ile beraber tüm dünyada “Ofislere Dönüş” çalışmaları yapılmaya başlandı bile. Bazıları tam gün ve kadro ofise dönmeyi tercih ederken birçok orta ve büyük ölçekli şirket hibrit olarak ya da tamamen uzaktan çalışmaya devam etme şeklinde stratejilerini oluşturuyor.
Ofislere dönme planı yapılan şirketlerde işten ayrılma yoğunluğunun artması (bknz:Apple) bekleniyor. Çünkü verimliliğin arttığına dair yapılan birçok analiz ve birebir çalışan tecrübesi neticesinde çalışanlar evden çalışmaya devam etmek gerektiğini düşünüyor. Bu durumda şirket yöneticileri için çalışanları ofislere tekrar dönmeye ve yüz yüze iletişimin daha verimli olduğuna ikna etmek gibi zor bir süreç bekliyor.
INBOXAGE ONA Rehberliği
Bu ikna etme sürecinde, çalışanların çalışma ilişkilerini haritalandıran bir metodoloji olan örgütsel ağ analizi (ONA), ofise dönüş kararlarına rehberlik etmek için yeni bir yaklaşım sunmaktadır.
ONA, liderlerin çalışanlar arasında hangi bağlantıların ideal olarak şahsen gerçekleşmesi gerektiğini ve hangilerinin sanal olarak gerçekleşebileceğini ve ayrıca her bir yöntemin çalışan ve şirket için ürettiği faydaları anlamalarına yardımcı olabilecek kanıta dayalı bir mercek sağlamaktadır.
Bu yöntem çalışanlara hibrit çalışmanın kendi etkinliklerini nasıl geliştirebileceğini göstererek, bazı yüz yüze etkileşimleri sürdürmeleri için de motive etmeye yardımcı olur.
Inboxage ONA, ofise dönüş stratejisindeki üç kritik soruyu ele almak için benzersiz bir konuma sahiptir:
Yüz yüze ve sanal etkileşimlerden oluşan haftalık bir tempoda kimler tekrar bir araya getirilmeli?
Şimdi daha kıt olan bire bir zamanda hangi işlere öncelik verilmeli?
Yöneticiler, en az dirençle hibrit bir modele geçişi nasıl yönetmeli
İlk kritik sorununun cevabını, ofise dönüş stratejisine rehberlik etmek için ONA verilerini kullanan orta ölçekli bir biyoteknoloji şirketini ele alarak inceleyebiliriz.
Bu biyoteknoloji firmasında yapılan anket ile birçok çalışan, en azından yarı zamanlı olarak evden çalışma isteklerini dile getirmiş fakat ONA verileri olmadan, haftanın hangi günlerinde hangi ekipler bir araya gelmeli sorusunun cevabı net bir şekilde saptanamamıştır. Sonrasında ONA aracılığı ile yapılan bir analiz ile yüz yüze etkileşim talebinin kümeler genelinde çok daha yüksek olduğu dört kilit küme ortaya çıkmıştır.
Kaynak:https://sloanreview.mit.edu/article/optimizing-return-to-office-strategies-with-organizational-network-analysis/
Bu analizler yardımı ile bu Biyoteknoloji şirketinde yöneticilerin çalışanları geri getirme stratejileri çarpıcı bir şekilde belirlenmiştir. Mor ve yeşil kümelerdeki çalışanlar Pazartesi ve Salı günleri, turuncu ve sarı gruplardaki çalışanlar ise etkileşimleri doğrultusunda Perşembe ve Cuma günleri ofiste olmaları gerektiği konusunda netleşirken, Çarşamba günü için tüm takımların uzaktan çalışması kararı alınmıştır.
Bu yaklaşım, şirketteki yöneticilerin hangi roller ve pozisyonların en fazla yüz yüze iletişim gerektiğine dair sezgisel yargılarına dayanarak planlanan stratejinden çok daha etkili ve ikna edici olmuştur.
Sezgiye ve analiz edilmemiş veriye dayalı yaklaşım ile çok sayıda kritik gruplar arası işbirliği ağı gözden kaçabilecekken ONA yöntemi ile bu risk minimize edilmiştir.
Veri analizine dayalı olmayan yaklaşımlara güvenen yönetici ve şirketler, takımlar arası etkileşimlerin önemini gözden kaçırma eğilimindedir. Inboxage ONA, hem takım içi hem de takımlar arası işbirliklerini optimize etmeye yardımcı olur.
Bu biyoteknoloji şirketi özelinde yapılan araştırmada, ONA tarafından tanımlanan kümeler/takımlar, insanların ihtiyaç duyduklarını söylediği yüz yüze işbirliklerinin %77'sini sağlarken, şirketin sunduğu bölünmüş çalışma haftası düzeni, çalışanların tercih kalıplarına göre diğerleriyle yüz yüze zaman geçirme ihtiyaçlarının %82'sini de karşılamıştır.
Örgütsel ağ analizinin daha iyi anlaşılması sayesinde, her küme içindeki belirli alan kullanımlarıyla ilgili kararlar da birçok yönden iyileştirilmiştir. Güçlü bir işbirliği ihtiyacı olan ekipler ve birimlerin de, fiziksel olarak yakın alanlarda bir arada bulundurulması planlanmış, ya da ofise yeni başlayan çalışanların yerleşim düzenleri de dikkate alınarak yeniden dizayn edilmiştir.
Özetle bu analizler sonucunda sadece ofise gelme gün sayısı ya gelecek gruplar değil, ofis içi yerleşim düzenlemeleri de bu sonuçlara göre tekrar revize edilmiştir.
Şu an Türkiye’de de birçok firma ofise dönüş stratejilerini netleştirdi ve hibrit model oldukça yaygınlaşan bir model olarak karşımıza çıkıyor. Fakat çoğu strateji yazının en başında bahsettiğimiz sezgisel yöntemler ile belirleniyor.
Bu süreç Inboxage firmasının geliştirdiği ONA Yazılımı aracılığı ile daha sağlıklı ve verimli bir şekilde ilerlerken aynı zamanda çalışan memnuniyetini de yükseltmenize büyük katkıda bulunuyor.
#inboxage #ONA #organizationalnetworkanalysis #peopleanalytics #hranalytics #ikanalitiği #çözüm #değer#insankaynakları #hr #ik #ofisedönüş #hibritçalışma #örgütselağanalizi #workplace
Yazar : Seçil Aksoy
Comments